2011-ben a viaszbotrányok hatására és a helyi méhészek lelkesítésével eldöntöttük, hogy műlép gyártó üzemet építünk.

2012-ben új Rietsche hengerpárral hidegen hengerlő gépsort állítottunk üzembe.

 

Legfőbb célunk a méhészek bizalmának megszerzése és megtartása.
Kizárólag magyar méhviaszt vásárolunk és dolgozunk fel.
A minőség megtartása és a műlép tisztasága csak úgy érhető el, ha a méhészek odafigyelnek a méhviasz kezelésére, a méhcsaládok gyógyszerezésére és a viaszcsalók mielőbbi kiszűrésére.
A viasz szermaradványa legalább akkora probléma, mint a műlép paraffinnal történő szaporítása.

 

A sonkolyból gőzös viaszcentrifuga segítségével nyerjük ki a méhviaszt, ami ezután a fertőtlenítő helységbe kerül.
Az automatikus viaszfertőtlenítés számítógépes rendszer felügyelete alatt történik.
A rendszer percenként hőmérséklet-mintát vesz, majd azt rögzíti, ami kérésre bármikor kinyomtatható.
A műlép méretre vágása után 5 kg-os egységcsomagba kerül, amin szerepel a gyártó azonosítója és a szavatossági idő.

 

 

A hidegen hengerelt méhviasz előnyei:

  • hidegen is hajlékony,
  • a kaptár melegétől
    nem hullámosodik,
  • akár télen is beolvasztható.

 

Hátránya:

  • nagyobb értékű gépek szükségesek,
  • 1,5-szeres energia a műlép előállítása.